Bugünün Haberleri | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
02 Aralık 2008 Salı
Gazeteler

Genel Editör
Editör'den
Atanamadım, karaladım!
Yazarlarımız
Kemal Bülbül
SINAVLAR…
Deniz Çağlayan
Öğretmenim canım benim canım benim
Nakre
Eskiden kadın olmak daha kolaydı.
Naz Ertürk
Hayat...
OKS SORULARI, ESKİ VE YENİ MÜFREDATTA BULUNAN ORTAK KONULARDAN SEÇİLECEK
OKS soruları, eski ve yeni müfredatta bulunan ortak konulardan seçilecek
2008-04-03 - 01:44

- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ndaki (OKS) soruların, 120 ilköğretim okulundaki yeni müfredat uygulanması nedeniyle eski ve yeni müfredatta bulunan ortak konulardan seçileceğini bildirdi.


Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, "müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak amacıyla böyle bir karar alındığını, böylece OKS de adaylara soru yöneltilecek alanların daraltıldığını" söyledi.


MEB in 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredat uyguladığını anımsatan Ekinci, bu okulların 8. sınıflarındaki öğrencilerin de 2008-OKS ye katılacağına işaret etti. Bu okullarda yeni müfredat uygulanmasına karşın diğer tüm okullarda "eski müfredat" uygulandığını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:


"OKS de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanımız daraltıldı. Eski müfredatta var olan yeni müfredatta olmayan konular ile yeni müfredatta var olan eski müfredatta olmayan konular dışarda bırakıldı. Böylece soru sorulacak alanlar daraldı."


OKS de yöneltilecek soruların "günlük hayata daha yakın olacağını" vurgulayan Ekinci, "Sorular doğrudan bilgi yoklama şeklinde değil de bilginin öğrenilip öğrenilmediğini, davranışa dönüşüp dönüşmediğini değerlendiren bir yapıda olacak. Örneğin, Newton kanunu nedir? şeklinde soru olmayacak" diye konuştu.


Ekinci, OKS de, Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler alanlarından soru yöneltildiğini anımsatarak, müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular bulunduğunu kaydetti.


-"OKS ile SBS birbirinden farklı"


OKS ile SBS nin yapısının birbirinden farklı olduğuna işaret eden Ekinci, OKS de öğrenciler arasında "sıralama" yapıldığını, SBS de ise öğrencilerin seviyesinin ölçüldüğünü anlattı. Ekinci, öğrenciler arasında sıralama yapılması nedeniyle OKS de güçlük derecesi daha fazla sorular yöneltildiğini, SBS de ise öğrencilerin seviyesinin ölçülmesi amaçlandığı için güçlük derecesi daha az sorular sorulduğunu anlattı.


Ekinci, şunları kaydetti:


"SBS de öğrencinin seviyesini yokluyoruz. Öğrenci ister bu müfredatla eğitim görsün, ister görmesin seviye bakımından nerededir, müfredatta öngörülen kazanımlar bakımından nerededir onu ölçmeyi hedefledik. SBS nin yapısı çok farklı, çok değişik. Öğrencideki bir kazanım düzeyini yoklamaya çalışıyoruz. Bu kazanımı nereden almış, nasıl almış o çok önemli değil.


OKS de şimdiye kadar müfredat içerisinden de güçlük derecesi yüksek sorular soruluyordu, sıralama yapabilmek için. Bu, OKS nin yapısında olan bir şey. Ama SBS de bu tip sorular olmayacak. Güçlük derecesi yüksek sorular sorulmayacak. O nedenle normal eğitimine devam eden bir öğrenci bu sınavı çok rahat başarabilecek. Soru tipi buna göre hazırlanıyor. Biz bunu Soru biçimimiz biraz daha sevimli ve sempatik olacak diye ifade ediyoruz. Öğrenciler, çok ağır baskı altında kalmadan kendini daha rahat hissedeceği bir soru tipiyle karşılaşacak. "




Bu haber  296  kere okundu
YORUMLAR
Bu Kategoriye Ait Diğer Haberler
2008 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Unvan Değişikliği Sınavı Başvurusu 2008 İdari Yargı Hakim Adaylığı Seçme Sınavı: Sorular ve Yanıtlar TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü PGY Sınavı, Sınav Sonuç Bilgileri Eski mezunlar bu yıl ÖSS de zorlanacak ÖSS ye girecekler dikkat! İller Bankası Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme Sınavı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü PGY Sınavı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Unvan Değişikliği Sınavı BAŞVURU KILAVUZU Sosyal Güvenlik Kurumu Görevde Yükselme Sınavı Başvurusu 2008 Seviye Tespit Sınavı (STS-2. Aşama): Sorular ve Yanıtlar
Son İçerikler
En Çok Okunanlar
ANKET
Memuriyet Branşınız
Adalet Personeli
Diğer Kurumlar Personeli
Emniyet Personeli
Kpss Memur Adayı
Meb Personeli
Sağlık Personeli
Sonuçlar
Son İçerikler
En Çok Yorumlananlar
Yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlara aittir. Memurtr.com 2008
Melkam Internet Hizmetleri