Bugünün Haberleri | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
19 Kasım 2008 Çarşamba
Gazeteler

Genel Editör
Editör'den
Adana Valisi'ne alkış
Yazarlarımız
Kemal Bülbül
SINAVLAR…
Deniz Çağlayan
Patisserie & Bistro
Nakre
Bir Terslik Var Bu İşte
TOKİ DEN BÜYÜK İNDİRİM!
TOKİ, borcunu erken ödeyene yüzde 25 indirim uygulayacak. Uygulamadan 75 bin kişi yararlanabilecek.
2008-05-10 - 16:16
Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin, 21 Mayıs tan itibaren konutların satışına aracılık eden bankaların şubelerine başvurması gerekiyor. Vadelerinin bitimine 12 aydan az kalmış konut ve işyerlerinin alıcıları, borçların erken kapatılmasına yönelik indirim uygulamasından yararlanamayacak.

Borçlarını peşin kapatmak isteyenlere yüzde 25 indirim uygulanırken, 3-6 ay vadeli kapatma imkanı da getirildi. Borç bakiyesini 3 eşit taksitte kapatmak isteyenlere yüzde 23, 6 eşit taksitte kapatmak isteyenlere de borç bakiyelerinde yüzde 21 indirim yapılacak.

Borç kapatmak için 20 Haziran dan sonra yapılacak başvurulara indirim uygulanmayacak. Borcunu erken kapatmak isteyenler, ilgili bankalardan kredi de kullanabilecek.

Uygulamayla, konut ve işyeri alıcılarına, borçlarını daha düşük tutarda kapatma olanağı getirilirken, TOKİ de nakit kaynaklarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

TOKİ, 15 yıla varan vadelerle konut sattığı için, erken ödemede indirim uygulaması ile tahsilatı hızlandırmayı hedefliyor.

- BANKALAR KAZANACAĞINA VATANDAŞ KAZANSIN -

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, indirim uygulaması ile ilgili olarak A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, toplu parası olan vatandaşın, bankaya parasını koyarak faizi ile konut taksitlerini ödediğini belirterek, Bu nedenle, peşin ödemeyi sağlamak için yüksek indirim yapmak zorundayız. Aksi takdirde vatandaş, parasını bankaya koyup, faizi ile konut taksitlerini ödemeye devam eder dedi.

TOKİ nin çok büyük tutarlarda yatırım yaptığını ve ayda ortalama 500 milyon YTL hakediş ödediğini hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

Ben kaynak bulmak için yurt içinden, dışından kredi alsam, Türkiye de geçerli faizi, yüzde 16-17 faizi istiyorlar. Ben de diyorum ki, Ben size geçerli faizin yarısını yüzde 7-8 vereyim, birlikte iş yapalım. Kar edince de yüzde 10-12 pay vereyim. Kabul etmiyorlar. Kaynak bulmak için teklif ettiğimiz faizi, şartları, bankalar, yatırımcılar kabul etmedi.

Türkiye de yıllarca yatırım yapılmamış, paradan para ya da rüzgardan para kazanılmış. Kimse yatırıma girmek istemiyor. Biz de bankalar kazanacağına vatandaş kazansın diye bu kadar büyük indirim yaptık.

TOKİ nin, kaynaklarının büyük bölümünü lüks konut projelerinden sağladığını, piyasadaki durgunluk ve sıkıntı nedeniyle bu konutların satışında ve geri dönüşünde bir yavaşlama olduğunu bildiren Bayraktar, müteahhit hak edişlerinde sorun yaşanmaması için şartları esnettiklerini kaydetti.

Bayraktar, konut ve işyeri satışları nedeniyle vatandaştan 2,4 milyar YTL vadeli alacaklarının olduğunu belirterek, indirim uygulamasıyla 1- 1,5 milyar YTL nin geri gelmesi halinde idarenin kaynak sıkıntısının önemli ölçüde azalacağını söyledi. Son siyasi gelişmeler ve ekonomik durgunluk nedeniyle esnafın, iş yapanların sıkıntılı olduğuna da işaret eden TOKİ Başkanı, vatandaşın peşin ödeme yapacak parası var mı? şeklindeki soruya da, elinde parası olan vatandaşa bankalardan daha cazip kazanç sunuyoruz. Yüzde 25 çok iyi bir teklif. Vatandaşın bunu değerlendireceğini umuyorum. Borçlarından kurtulmak isteyen vatandaş, elindeki parasını ödeyip tapusunu almak isteyecektir karşılığını verdi.

-KREDİ KULLANANLARA DA İNDİRİM UYGULAMASI YAPILMIŞTI-

TOKİ, yılbaşında, idareden konut kredisi kullanan konut yapımcılarına (kooperatifler, kooperatif birlikleri, sosyal yardımlaşma kurumları, yapımcılara satmak üzere konut üreten gerçek ve tüzel kişiler), kredi borçlarını erken ödemeleri halinde indirim uygulamıştı. Uygulama kapsamında, kredi kullananların, borçlarını bir defada ödemeleri halinde, borçlarında konut büyüklüğüne göre yüzde 15-35 arasında, 4 eşit taksitte ödemeleri halinde ise yüzde 10-30 arasında indirim yapılmıştı.

TOKİ, toplu konut yapımcılarına (kooperatiflere, kooperatif birliklerine, sosyal yardımlaşma kurumlarına, yapımcılara-satmak üzere konut üreten gerçek ve tüzel kişiler ve belediyelere) mevzuat çerçevesinde, 150 metrekareye kadar olan konutlar için zaman zaman 5-10 yıl vadeli tamamlama kredileri kullandırıyor.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, söz konusu indirim kapsamında da 30-35 milyon YTL civarında bir erken ödeme gerçekleştiğini bildirdi.



Bu haber  312  kere okundu
YORUMLAR
Bu Kategoriye Ait Diğer Haberler
Bilişim Hizmet Ödülleri nin Sahipleri Belirlendi Hafızanın sinsi düşmanı hipertansiyon TOKİ den müthiş proje Bir vefa çağrısı: Son Buluşma (Video) Son gazi Birgöl vefat etti Araç sahipleri dikkat Bedelli Askerlik Açıklaması Hastalıklara egzersizle meydan okuyun! ABD nin 44. başkanı Barack Obama İşini bilen memur zengin olur!
Son İçerikler
ANKET
Sizce Anayasa Değişikliğine Gidilmeli mi?
Evet
Hayır
Sonuçlar
Son İçerikler
En Çok Yorumlananlar
Yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlara aittir. Memurtr.com 2008
Melkam Internet Hizmetleri